MS Pokljuka: Majstrom sveta v šprinte je Ponsiluoma, zaskočil všetkých favoritov - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

12. februára 2021

MS Pokljuka: Majstrom sveta v šprinte je Ponsiluoma, zaskočil všetkých favoritov

Švéd Martin Ponsiluoma prelomil nadvládu Nórov v šprinte na Majstrovstvách sveta v Pokljuke. Medzi najlepších patrili aj francúzski biatlonisti, ktorí ukoristili dve medaily. Nórsko si prekvapivo neodnáša žiadny cenný kov.


Francúzsko-nórsky deň

Vlažný štart ale svižnú úvodnú položku predviedol Martin Ponsiluoma. Na 80% úspešnosť streľby boli dve nuly veľkou vzpruhou pre dvadsaťpäťročného Švéda. Oslavuje tak vôbec prvé víťazstvo vo Svetovom pohári a čerstvý titul majstra sveta v šprinte a hneď v takomto štýle. Výhra Ponsiluomu zároveň znamená prerušenie šnúry nórskej nadvlády v posledných šprintoch. 
Švédska oslava zlata. (Autor: Christian Manzoni)
Siedmu priečku z Oberhofu chcel vylepšiť aj Simon Desthieux. Ten nevedel nadviazať na úspechy v predošlej sezóne. Nedarilo sa mu najmä v streľbe. Zdá sa, že na MS sa dostatočne pripravil a maximálne sústredený sklopil všetkých desať terčov. Desthieux zaznamenal najlepší francúzsky výsledok v doterajšom účinkovaní na majstrovstvách a  vybojoval prvú medailu pre Francúzsko. Na víťaza zaostal o 11 sekúnd. 
Simon Desthieux si vybojoval striebro. (Autor: Christian Manzoni)
Jeho tímový kolega Émilien Jacquelin bol určite väčším favoritom. Odsunula ho nepresnosť na ležke a s tretím najrýchlejším bežákom mu to stačilo na bronzové umiestnenie. V priebežnom hodnotení Svetového pohára si polepšil o jednu priečku. Pre francúzsky mančaft vybojoval druhý cenný kov z MS. 

Nórski biatlonisti, ktorí v doterajších šprintoch dominovali, dnes na medailu nedosiahli. Všetci Nóri sa však do elitnej desiatky vtesnali. Na malé pódium dosiahli štvrtý Johannes Dale a piaty Johannes Thingnes Bø. Johannes zatiaľ kopíruje minuloročné výsledky, keď v Antholzi so zmiešanou štafetou vyhrali a v šprinte sa umiestnil na piatom mieste. Dnes si však "doprial" o jednu chybu naviac, obe urobil v ľahu. Zároveň zaznamenal suverénne najrýchlejší beh, štvrtý Dale za ním zaostal o vyše 20 sekúnd v bežeckom čase. Šieste miesto pripadlo ďalšiemu Francúzovi Quentinovi Fillonovi Mailletovi, ktorý sa na strelnici raz mýlil.

Nemecký prepadák

Veľké prekvapenie okrem víťaza priniesol aj dvadsaťosemročný Jake Brown zo Spojených štátov. Svoje osobné maximum si vylepšil 12. priečkou o 18 miest. Jeho úspešnosť v streľbe je pritom iba 72 percent.

Spokojní nemôžu byť 36. Arnd Peiffer, 45. Johannes Kühn a ani 66. Erik Lesser. Nemecká veľmoc neobstála predovšetkým na strelnici. Kühn mal nakročené k super výsledku, položkou v stoji a štyrmi minelami všetko zahodil. Lesser sa nekvalifikoval ani do nedeľňajších stíhacích pretekov. 

Domáce nádeje obstáli. Najvyššie umiestnení v cieli bol Miha Dovžan na 25. priečke. Predbehol dokonca aj ostrieľaného Jakova Faka, ktorý dva terče nezostrelil a skončil 35. Dobré výkony podčiarkol Rok Tršan na 51. priečke s dvojminútovým odstupom a Klemen Bauer na 54. mieste. Všetci sa prebojovali do stíhačky.

Šíma si ustrážil streľbu, zvyšku Slovákov sa nedarilo

Štyri body dnes vybojoval za slovenskú reprezentáciu Michal Šíma. Dokázal strieľať bezchybne, v poslednom kole však dostal 40 sekúnd. Do cieľa dobehol so stratou 1:40 minúty (37.miesto), čím sa prebojoval do stíhačky. 

 

S výkonom na strelnici som spokojný. Na stojke som si síce vyhodil jeden náboj, trochu ma to zdržalo, ale občas sa mi to stane aj na tréningu, takže som bol pokojný a snažil sa urobiť robotu, ktorú mám. (RTVS)


Tomáš Hasilla odštartoval tiež bezchybnou ležkou, na stojke však vinou prepáleného tempa, kedy sa zviezol za Michalom Krčmářom, minul dva terče a pripravil sa o lepší výsledok. V cieli bol 69. Štvrtému Slovákovi na MS Šimonovi Bartkovi sa nedarilo na strelnici, už po ležke musel trikrát krúžiť, na druhej znovu. V cieli mu patrila až 80.priečka. 

Medailová bilancia na MS

  1. swe Švédsko (1-0-1)
  2. nor Nórsko (1-0-0)
  3. fra Francúzsko (0-1-1)
  4. aut Rakúsko (0-1-0)

Výsledkový servis

Šampionát pokračuje zajtra šprintom žien v rovnakom čase.

Foto: Martin Ponsiluoma (Autor: Christian Manzoni)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára