MS Pokljuka: Prvé zlato putuje do Nórska, Slovensko v zmiešaných štafetách na 18.mieste - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

10. februára 2021

MS Pokljuka: Prvé zlato putuje do Nórska, Slovensko v zmiešaných štafetách na 18.mieste

Úvodnú disciplínu Majstrovstiev sveta v Pokljuke majú biatlonisti za sebou. Zmiešanú štafetu vôbec po prvýkrát v histórii odštartovali muži a finišovali ženy. Zároveň všetci pretekári odjazdili na štadióne Triglav rovnako dlhé úseky, čo znamenalo väčšiu záťaž práve pre ženy. Z víťazstva sa radovali minuloroční obhajcovia zlata z Nórska, ktorí urobili v zložení iba jednu zmenu - Tarjeiho Bøa vymenili za prekvapenie sezóny Sturlu Lægreida. Štartová listina čítala 24 krajín, najväčšími favoritmi boli poslední víťazi zo zmiešaných štafiet Rusi, rovnako Nóri a Francúzi. 


Tradične rýchle Nórsko a bezchybní Rakúšania

Najlepší výkon predviedla nórska štafeta. V prvom úseku dali tréneri prednosť nováčikovi Sturlovi Lægreidovi pred Tarjeim Bø. Dvadsaťtriročný Nór si ľahko poradil s traťou aj strelnicou, dobíjal jedenkrát a Johannesovi Thingnesovi Bøovi predal nórsku štafetu na treťom mieste za Bieloruskom a Francúzskom, ktorému Émilien Jacquelin v posledných metroch pohoršil následkom pádu. Líder priebežného hodnotenia vybudoval pre svoju krajinu dostatočný náskok pred druhým Quentinom Fillonom Mailletom. Odvtedy nórske kvarteto z najvyššej priečky nezostúpilo. Vrásky na čele trénerom robili azda strelecké položky v stoji Tiril Eckhoffovej a Marte Olsbuovej Røiselandovej. Do cieľa prišli s náskokom 27 sekúnd a 11 dobíjaniami. K druhému a prvému miestu pridáva Nórsko ďalšie víťazstvo.

Najvyššie umiestnenie v zmiešaných štafetách vybojovala štvorica z Rakúska. Zásluhou suverénne najlepšej streľby (0+2) sa David Komatz, Simon Eder a Dunja Zdoucová pohybovali priebežne na medailových pozíciách, striebro pre našich západných susedov zaknihovala Lisa Theresa Hauserová, ktorá je v životnej, predovšetkým bežeckej forme. 

Lisa Theresa Hauserová je v životnej forme. (Autor: Petr Slavík/IBU)

Nie veľmi dobre zahájilo preteky Švédsko. Sebastian Samuelsson ešte udržal popredné pozície, to Martin Ponsiluoma na strelnici dlho mieril a trikrát dobíjal. Na medailovú bronzovú priečku to pre túto severskú krajinu vytiahli predovšetkým Linn Perssonová a Hanna Öbergová



Ukrajina siahala po historickej medaile, strelecký výbuch Chevalierovej-Bouchetovej 

Celé preteky sa Ukrajina držala na medailových priečkach. Posledné tri dobíjania na stojke Oleny Pidhrušnej znamenali špurt vo finiši so švédskou súperkou Hannou Öbergovou. Ten bol však neúspešný. Ukrajina v zložení Artem Pryma, Dmitro Pidrušnij, Julia Džimová a Olena Pidhrušná dosiahla na najlepší výsledok, v Oberhofe bola túto sezónu až desiata. Zdá sa, že formu na MS načasovali bravúrne.

Sklamané bude Francúzsko s medailovými ambíciami. Tie zhatilo trestné kolo na stojke Anais Chevalierovej-Bouchetovej, ktorá streľbu absolútne nezvládla. Taliansko vysoko vytiahla najmä ženská polovica a finišmenka Lisa Vittozziová. Na poslednom úseku zaostala o 5 sekúnd za najrýchlejšou Franziskou Preußovou. Tá svoju krajinu doviezla na 7.priečke, čo je vôbec najhorší výsledok Nemecka v zmiešaných štafetách. 

Ruská reprezentácia súťažiaca pod skratkou RBU pretrpela tretí úsek, na ktorom musela Svetlana Mironovová odbehnúť dve trestné kolá. Z vysokých priečok odsunula Bielorusko aj Elena Kručinkinová, ktorá musela rovnako dvakrát krúžiť. 

Slováci s najsilnejším tímom 18., podmienky sadli Paulíne Fialkovej

Štafetu rozbehol Michal Šíma. Na streľbe štyrikrát dobíjal a na trati nestačil. Od prvých metrov pre Slovensko nabral stratu 1:44 minúty. Strata rástla aj ďalej počas úseku Tomáša Hasillu. So stojkou mala problémy Ivona Fialková, keď musela ísť na jeden trestný ovál a prepadla sa na 22.priečku. Silný finiš ukázala Paulína Fialková, ktorá sa aspoň čiastočne dostala do dobrej nálady, keď v cieľovej rovinke predbehla Estónku Tuuli Tomingasovú. Slovensko tak na MS v zmiešaných štafetách obsadilo 18.miesto. 



Výsledkový servis

Šampionát pokračuje po dni voľna v piatok o 14:30 šprintom mužov.

Foto: Johannes Thingnes Bø (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára