SP Annecy: Poslednými pretekmi biatlonového roka sú hromadné štarty (preview) - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

22. decembra 2019

SP Annecy: Poslednými pretekmi biatlonového roka sú hromadné štarty (preview)


Svetový pohár má v roku 2019 na programe poslednú a zároveň v sezóne premiérovú disciplínu. Prvý trimester ukončia v Le Grand-Bornand hromadné štarty pre 30 najlepších mužov a žien. Výsledky tiež určia, kto do nového roka vstúpi v žltom. Kým medzi mužmi je strata žltého čísla Johannesa Thingnesa Bøho vysoko nepravdepodobná, Ingrid Tandrevoldovú oň môžu pripraviť hneď tri biatlonistky na čele s Dorotheou Wiererovou. Na štarte uvidíme aj jednu slovenskú ženu.


12:10 - hromadný štart mužov

Rovná polovica pretekárov na štarte bude reprezentovať tri biatlonové veľmoci - uvidíme päticu silných Nórov, domácich Francúzov a v Le Grand-Bornand precitnutejších Nemcov. O poslednú medailu roka 2019 sa budú usilovať aj traja Rakúšania a Rusi, dvaja Taliani a tiež Bulhar, Ukrajinec, Slovinec, Švéd, Belgičan, Kórejčan a Čech.

Nór Johannes Dale (štartové číslo 12), Belgičan Florent Claude (15), Nemec Philipp Horn (19) a Nikita Poršnev z Ruska (30) odštartujú do elitného pätnásť kilometrového závodu vôbec prvýkrát.

Foto: Johannes Dale (Autor: Christian Manzoni)
Predpokladaný favorit Nór Johannes Thingnes Bø v minulej sezóne vyhral masák trikrát, v najdôležitejšom závode sa stal šampiónom Dominik Windisch (štartové číslo 17) v Antholzi bol zlatý zatiaľ na domácej pôde najúspešnejší Quentin Fillon Maillet (3). Jediné možné zlato získal vo Francúzsku v roku 2017 stále strelecky v nepohode sa nachádzajúci Martin Fourcade (6). Víťazstvo druhého muža SP Tarjeiho Bøho je sedem rokov staré - v NMNM sa stal v tejto disciplíne šampiónom a je v neobyčajnej forme.

Foto: Tarjei Bø (Autor: Christian Manzoni)
Štartová listina hromadného štartu mužov

14:15 - hromadný štart žien

V nezvyklej úlohe vyjde na trať prvého sezónneho hromadného štartu jedna zo štyroch Nóriek na štarte Ingrid Tandrevoldová - so žltým číslom. Vrátiť sa na výslnie ale bude chcieť majsterka sveta Dorothea Wiererová (2) a zavŕšiť zlatý hetrik v Le Grand-Bornand Tiril Eckhoffová (3). Domáca Justine Braisazová by zase rada spomenula na svoje prvé víťazstvo a jediné možné zlato v  masáku na domácej pôde.

Foto: Justine Braisazová (Autor: Christian Manzoni)
Najpočetnejšie zastúpenie v masáku - štyri ženy - bude mať spolu s Nórskom Švédsko na čele s majiteľkou malého glóbusu a víťazkou záverečného HP v Osle Hannou Öbergovou (7). Tá ale pre chorobu nenastúpila do stíhačky zo sľubnej 14. pozície po šprinte a nad jej štartom visí otáznik. Z trojice Nemiek bude na štarte Franziska Preußová (12), ďalšia minuloročná víťazka elitného závodu, v stíhačke siedma.

Kariérnu premiéru si v elitnom závode vychutnajú Nórky Karoline Knottenová (17) a Thekla Brůnová-Lieová (26), Ruska Larisa Kuklinová (20), Švédka Elvira Öbergová (25), Ukrajinka Darja Blašková (27) a Nemka Janina Hettichová (30). Po piatich rokoch sa ešte len druhýkrát v bohatej kariére na štart postaví Aita Gasparinová zo Švajčiarska (29), ktorá vo Francúzsku dosiahla na svoje maximum - 18. miesto v stíhačke.

V minuloročných hromadných pretekoch sa darilo aj slovenskému želiezku v ohni Paulíne Fialkovej, vo Francúzsku dvakrát desiatej.


Hlavné foto: Paulína Fialková (Autor: Christian Manzoni)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára