Ukaleq Astri Slettemarková: Vychádzajúci talent z Grónska - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

25. decembra 2019

Ukaleq Astri Slettemarková: Vychádzajúci talent z Grónska




Kto by povedal, že Grónsko bude mať biatlonový talent? Práve teraz sa to, vážení, stalo realitou. Predstavujeme Vám rodáčku z Nuuku, ktorá ohuruje svojím talentom celý biatlonový svet.


Osrblianske zlato

Možno ju poznáte práve z tohtoročných Majstrovstiev sveta juniorov a kadetov v Osrblí, kde opanovala vytrvalostné preteky kadetiek a s čistým streleckým kontom zo štyroch položiek brala vôbec prvú medailu pre Grónsko. A rovno zlatú. Rovnako dobre si počínala aj v behu - celkovo bola štvrtá najlepšia.

,,Mojím najväčším cieľom je stať sa jednou z najlepších biatlonistiek. Neviem, či sa tak stane o päť, desať alebo pätnásť rokov. Pokúšam sa robiť čoraz lepšie výsledky v každej súťaži a robiť jeden krok za druhým.“ odpovedala po vytrvalostných pretekoch ešte len 18-ročná tínedžerka.
Astri Ukeleq Slettemark
Foto: Ukaleq Astri Slettemarková na MS juniorov a kadetov 2019 v Osrblí (Autor: Sebastien Krystek)
Môže to znieť nezvyčajne, ale keď sa pozrieme na jej korene a kde vyrastala, všetko bude jasné. Jej celá rodina žije biatlonom - rodičia boli bývalými biatlonistami, rovnako ako jej brat Sondre Slettemark. S ním vytvorila vôbec prvú štafetu svojho národa v histórii biatlonu. Išlo sa prvé kolo juniorského IBU Cupu v slovinskej Pokljuke a súrodenecká dvojica sa umiestnila na 16.mieste.

Ukaleq trénuje a je akýmsi osobným mentorom v juniorských súťažiach matka. ,,Je výhodou, že mám moju matku po boku, pretože sme si vždy nablízku. Môžem jej veriť a ona mi môže dôverovať. Navzájom si povieme všetko na rovinu, takže sa jej nikdy nebojím všetko porozprávať. “ vyrozpráva sa Ukaleq a s úsmevom dodáva. ,,Niekedy sa samozrejme na seba nahneváme, ale to je celkom normálne.”
Foto: Matka Ukaleq Slettemarkovej je aj jej trénerkou v juniorských súťažiach. (Autor: BiathlonWorld)
Už niekoľko navštevuje športovú školu v Nórsku, kde má v učebnom rozvrhu tiež atletiku a streľbu. Určite to je jeden z dôležitých faktorov, aby sa stala biatlonistkou na plný úväzok.


Cesta k úspechu nie je vždy ľahká

Keď Ukaleq hovorí o svojom víťazstve na Majstrovstvách sveta juniorov a kadetov v Osrblí, jej oči sa rozsvietia: „Bolo to také úžasné a ohromujúce. Nemohla som tomu uveriť, že sa to naozaj stalo. Po štyroch čistých streľbách a štvrtom najlepšom bežeckom čase sa nedala dohnať v cieli."

S týmto historickým víťazstvom zároveň umiestnila Grónsko na mapu biatlonu. Aj keď si môžeme myslieť, že vytrvalostné preteky sú jej obľúbenou disciplínou, pripúšťa, že rovnako miluje stíhacie preteky. ,,Čokoľvek sa môže zmeniť v okamihu - ťažko to postrehnete.“

Ukaleq má dokonca špeciálnu metódu motivácie po neúspešných pretekoch. „Nemôžem byť naštvaná dlhšie ako pol hodiny. Po pretekoch vždy hodnotím svoj výkon a snažím sa nájsť veci, ktoré išli dobre. Snažím sa vyčistiť moju myseľ a z každej súťaže si pre seba zoberiem tri dobré veci a len jednu zlú.“ 
Ukaleqs riffel, som hun bruger i konkurrencerne, hænger for enden af hendes seng. Riflen må veje 3,5 kg.
Foto: S prvou malokalibrovkou. (Autor: Archív Ukaleq Slettemarkovej)
A ak by to náhodou nefungovalo, dobrou motiváciou sú jej biatlonové idoly. Ole Einar Bjørndalen je jej„biatlonový kráľ“, rovnako obľubuje Dorotheu Wiererovú a Lisu Vittozziovú. Skutočnosť, že premýšľa o biatlone takmer každú minútu, je niečo, čo má spoločné so svojimi veľkými vzormi.


Špeciálna rola v juniorskom IBU Cupe

Bez usporiadania IBU Junior Cupu by pravdepodobne nebola tam, kde momentálne je, pretože v Grónsku nie je žiadna strelnica, kde by mohla trénovať. Jej najlepším výsledkom v tejto sezóne z juniorského poháru bolo šieste miesto v Pokljuke. V talianskom Martelli bola tiež na skvelom 13. mieste. Pokiaľ bude stále priestor na zlepšenie, môže byť zvedavá, kam v tejto sezóne vystrelí. Ktovie, možno jej hviezda bude žiariť ešte jasnejšie než na predošlých v roku 2020 v Lenzerheide.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára