Fialkové trénujú na Dachsteine: Už teraz mám strach zo stravy na úvodnej zastávke v Kontiolahti, obáva sa Paulína - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

10. októbra 2020

Fialkové trénujú na Dachsteine: Už teraz mám strach zo stravy na úvodnej zastávke v Kontiolahti, obáva sa Paulína


V nadmorskej výške viac než 2000 metrov, teda na ľadovci Dachstein nad rakúskym Ramsau, sa cez víkend vyšplhala teplota už iba tesne nad nulu. Na nasledujúce dni hlásia meteorológovia v oblasti aj mierne sneženie. Takže sestry Fialkové a biatlonisti z Nemecka, Bulharska či Talianska, ktorí sú tam na typickom jesennom tréningu na snehu, nájdu dobré podmienky na kvalitný tréning pred novembrovým štartom pozmeneného Svetového pohára.


Vyše dva týždne v Rakúsku

„Ja sa snažím myslieť pozitívne,“ hovorila pred piatkovou cestou do Rakúska Paulína Fialková. „Pozitívne som prijala informáciu, ako to bude vo Svetovom pohári, keď prvý trimester, teda decembrový, je nastavený namiesto do štyroch stredísk len do dvoch - fínskeho Kontiolahti a rakúskeho Hochfilzenu. Je to lepšie riešenie, ako keby sa sezóna 2020/21 nekonala. Teším sa, že sa svetová federácia bude snažiť zorganizovať Svetový pohár za každých okolností."

Predostrela aj svoju víziu, ako by to mohlo vyzerať v úvodnom kole. ,,Dva týždne v Kontiolahti pri tamojšej mizernej strave nebude žiaden špás, asi všetci prídeme o niekoľko kilogramov... Ale nejako to zvládneme. Ja by som bola radšej v decembri za švédsky Östersund, ale nie je to niečo, na čom mi extrémne záleží."

Biatlonisti sa po Kontiolahti presunú do rakúskeho Hochfilzenu. ,,Rada v tomto stredisku súťažím. Tam pokojne vydržím aj dva týždne. Nechcem rozmýšľať, ako to mohlo byť, ale budeme súťažiť tak, ako to je. My robíme biatlon nie kvôli tomu, aby sme cestovali, ale aby sme súťažili. Keď to bude na jednom mieste, nemám s tým zásadný problém.“

Na ľadovec Dachstein postupne zamieria aj ďalší slovenskí reprezentanti. Už dnes sa tam chystá vycestovať reprezentačný tréner žien Lukáš Daubner so zverenkyňami Veronikou Machyniakovou, Henrietou Horvátovou a ďalšími. Reprezentačný kouč mužov Tomáš Kos pocestuje 12. októbra s partiou Tomáš Hasilla, Michal Šima, Šimon Bartko a Matej Baloga.


Letný tréningový plán

Už je známe, že v januári 2021 bude dvojkolový SP v nemeckom Oberhofe a potom jednokolový v talianskej Anterselve.

Situácia počas leta umožňovala Paulíne a Ivone Fialkovej pripravovať sa na sústredeniach v nemeckom Ruhpoldingu a rakúskom Obertilliachu. Teraz majú s trénermi Annou Murínovou a Jakubom Leščinským v pláne sedemnásť dní na ľadovci Dachstein a medzitým aj na strelnici pod ľadovcom v Ramsau. Tam behajú po asfalte na kolieskových lyžiach.

„V lete sme cestovali po strediskách, do ktorých jazdíme každý rok. Nebolo to nejaké obmedzujúce, aj keď bolo vidieť, že všade majú svoje antikoronové opatrenia. Dalo sa to zvládnuť v pohode a zladiť s tréningom. Náš tím bol na sústredeniach izolovaný v hoteli. Na strelniciach sme sa stretávali s inými športovcami, čomu sa nedá zabrániť. Ja sa tomu ani nechcem brániť, pretože mám svoj názor na celú situáciu a nebudem z toho robiť žiadnu drámu. Teraz sa sústredíme so sestrou na prípravu na ľadovci. Ak bude na Dachsteine dobré počasie, bude to pekné sústredenie, kde veľa odpracujeme. Konečne už na snehu. Pripomenie nám to blížiacu sa zimu. Bolo by pekné, keby nám do toho svietilo slniečko.“

U svojho zamestnávateľa, v banskobystrickej Dukle, sa sestry Fialkové pred cestou otestovali, ako sú na tom z hľadiska kondície a funkčných parametrov. Paulína tvrdí, že podobne ako vlani. 

„Úplne by som to neporovnávala, pretože bol istý posun v tréningu oproti vlaňajšku. Až keď sa stretneme na pretekoch s konkurenciou, budeme vedieť, na čom sme,“ dodala Paulína.

Paulína je ambasádorkou športovej značky 4F.

V lete nemala ani jeden medzinárodný štart. Akurát na sústredení na kolieskových lyžiach v Obertilliachu ju nahovorili na jeden porovnávací štart Poľky. Nemal však väčšiu výpovednú hodnotu. „Aspoň bolo trochu stresu na strelnici, akože máme súťaž,“ dodala na záver Paulína.


Nový servisman akoby z neba spadol

Štefan Lichoň je nový servisman v tíme sestier Fialkových, ale aj v slovenskom biatlone. Lichoň spolu so Slovincom Mihom Plahutnikom, ktorý bol v tíme už minulú zimu, budú mať na starosti sklznice sestier Fialkových. Podľa zväzovej súpisky servismanov, na ktorej sú Dušan Otčenáš, Samuel Závalec, Lichoň a Plahutnik, si budú títo štyria deliť robotu s lyžami všetkých Slovákov.

„Teším sa, že sme sa dohodli so Štefanom Lichoňom na spolupráci od 1. októbra,“ povedal Peter Fialka, ktorý manažuje personálne procesy v tíme jeho dcér.

„Ja sa na to teším, hlavne chcem medaily. Dlhé roky som bol v Slovinsku a chcel by som medailu už aj pre Slovákov,“ rozprával Prievidžan Lichoň, bývalý česko-slovenský reprezentant v behu na lyžiach. Neskôr sa venoval aj kulturistike. Pracoval aj ako kurič. Bol pri slovenskej reprezentácii v bežeckom lyžovaní aj na ZOH 2006.

Neskôr pôsobil pätnásť sezón v Slovinsku pri bežcoch na lyžiach, najmä slávnej Petre Majdičovej, aj ako šéf servisu.

„Sestry Fialkové sú dobré biatlonistky, len sa treba snažiť vo všetkých aspektoch. Všetko ukáže sezóna. Dám do toho všetko,“ dodal Lichoň.

Paulína Fialková má na Lichoňovo angažovanie jasný pohľad: „K spolupráci s ním došlo tak, že sme po minulej sezóne mali len jedného servismana, Plahutnika, ktorý by neobsiahol všetko. Tým, že chceme zabezpečiť najvyššiu kvalitu aj čo sa týka servisu, hľadali sme nového človeka. Ako keby z neba spadol Štefan Lichoň, ktorý chcel ukončiť svoje pôsobenie v Slovinsku. Dúfam, že náš servis bude ešte lepší.“


Slovenský biatlon požaduje aj iné kompenzácie

Prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Peter Vozár sa obrátil listom na štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára v súvislosti s dopadmi pandémie COVID-19 na šport a výzvou z ministerstva školstva na kompenzácie v športe. Dotazník pre zväzy je zameraný na vyčíslenie straty zo vstupného za obdobie počas pandémie. SZB poukazuje na potrebu rozšírenia kompenzácií nielen o vstupné.

„Biatlonové kluby organizujú počas zimy a leta domáce preteky, na ktorých sa síce zúčastňujú diváci, ale vzhľadom na to, že sa kluby snažia prilákať čo najväčší počet ľudí, žiadne vstupné nevyberajú,“ uvádza sa v liste SZB Husárovi.

„Kluby biatlonu sú v značnej miere financované zo sponzorských príspevkov a príspevkov rodičov. Tieto možnosti sú momentálne obmedzené. Štátny príspevok biatlonu netvorí ani polovicu celkového rozpočtu zväzu. Preto si vás dovoľujeme požiadať o prehodnotenie finančnej kompenzácie pre športové kluby a zväzy zo strany štátu. Požadujeme, aby sa do finančných ukazovateľov pre kompenzácie nezahŕňali len výpadky zo vstupného, ale aby sa brali do úvahy aj výpadky zo sponzorských príspevkov. Nehovoriac o značných finančných nákladoch na testovanie našich reprezentantov počas športových sústredení.“



Použitý zdroj: Šport.sk
Foto: Paulína Fialková na Dachsteine (Zdroj: Facebookový účet P.Fialkovej)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára