MS Pokljuka: Nórske celky slávia majstrovské triumfy, prekvapením je Ukrajina - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

20. februára 2021

MS Pokljuka: Nórske celky slávia majstrovské triumfy, prekvapením je Ukrajina

Sobotňajšie štafety ovládli reprezentanti z Nórska. Na šampionáte krajina získava 10 medailu, bilancia potvrdzuje, že Nórsko je najúspešnejšou krajinou týchto MS. Slovenské ženy tesne do cieľa neprišli, muži skončili sedemnásti. 

Report ŠTAFETY ŽIEN (11:45)

Favorizované Nórsko nesklamalo

Ženskú štafetu najlepšie zahájila Lisa Vittozziová, ktorá vybielila obe strelecké položky a postarala sa pre Taliansko o priebežnú prvú priečku. Druhá Ingrid Landmark Tandrevoldová za ňou zaostala o 16 sekúnd. V ďalších úsekoch už talianske ženy naberali stratu a zaznamenali spoločných deväť dobíjaní Michely Carrarovej a Federicy Sanfilippovej. Finišmenka Dorothea Wiererová, ktorá na medailu z týchto MS ešte len čaká, talianske nádeje vylepšila aspoň na 9. priečku.

Rýchle nohy potvrdili líderka SP Tiril Eckhoffová, Ida Lienová a tretia žena priebežného hodnotenia SP Marte Olsbuová Røiselandová. Eckhoffová potvrdila výbornú bežeckú formu a pre Lienovú vybudovala kvalitný náskok. Tá na strelnici opravovala celkom trikrát, v poslednom bežeckom kole nechcela súperkám nič darovať a na tretiu odovzdávku sa dostala ako prvá. Røiselandová mala síce najhoršiu streľbu (0+4), ale svoju krajinu priviezla k tretiemu zlatu (desiatemu zlatu dohromady) a 8-sekundovým náskokom. Nórska zbierka medailí by sa na čísle 10 zastaviť nemala, zajtra sa ide posledná disciplína, ktorou je hromadný štart. Tam bude mať Nórsko deväťnásobné zastúpenie.

Zo striebra sa tešili Nemky v zložení Vanessa Hinzová, Janina Hettichová, Denise Herrmannová a Franziska Preußová, ktorá na poslednom úseku zvíťazila v bežeckom súboji o druhú najcennejšiu medailu s Ukrajinkou Pidhrušnou.

Veľký deň dnes zažili Ukrajinky, ktoré predovšetkým zásluhou Darji Blaškovovej a Oleny Pidhrušnej oslavujú bronz. Tesne pod pódiom skončili Bielorusky so stratou 28 sekúnd. Minulý rok patrilo Bieloruskám až 13. miesto, dnes ho parádne vylepšili. Rozhodujúcim článkom pre ženy tejto krajiny bol najmä výkon Hanny Solovej, ktorá sa so 70 percentami trápi na strelnici, v bežeckej časti patrí vždy k najrýchlejším (4% lepšie od bežeckého priemeru). 

Foto: Medailistky dnešnej štafety. (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Švédsko a Francúzsko mimo medailí 

Až piate miesto patrí Švédkam, ktoré mysleli na tretiu medailu v sezóne. Veľký favorit z Francúzska v najsilnejšom zložení prišiel do cieľa až ôsmy. Francúzkam síce stačilo iba päť náhradných nábojov, na trati im to nešlo. Francúzskemu servisu sa pravdepodobne nepodarilo správne namazať.

Nepohoda Sloveniek ukázala veľký problém

Štafetu tradične rozbehla Ivona Fialková. Úvodnú ležku vybielila, problémy však nastali v druhom bežeckom kole, keď v stúpaní zlomila palicu. To sa odzrkadlilo na jej streľbe postojačky. Rozladená Fialková musela ísť na dve trestné kolá a staršej sestre odovzdávala až na 20. pozícii. Takýto úvod pre Slovensko bol neprijateľný, keďže záverečné úseky mali odjazdiť pomalé bežkyne a potrebovali sme umiestnenie okolo 10. miesta. 

Paulína Fialková tiež skvelo zvládla položku v ľahu a nezvládla stojku rovnako ako Ivona a nevyvarovala sa návšteve trestného kola. Pre Henrietu Horvátovú dobehnúť zaváhania skúsenejších kolegýň vôbec nebolo ľahké. Straty Fialkových ako-tak hájila na streľbe, v behu ju súperky opäť dobiehali. Slovensko sa troma dobíjaniami vôbec nikde neposunulo a držalo priebežne poslednú 20. priečku, pretože tri štafety už boli stiahnuté. 

Na trať sa ešte dostala Veronika Machyniaková, no pri príjazde na strelnicu sa cez ňu prerútila vedúca Marte Olsbuová Røiselandová. Slovenská ženská štafeta bola stiahnutá ako tretia v poradí. Bolo z toho konečné 21. miesto, čo znamenalo zlý výsledok pre kvalifikáciu na olympijské hry. 

Report ŠTAFETY MUŽOV (15:00)

Opäť zlaté Nórsko

Aj napriek absencii medailistu z vytrvalostných pretekov Johannesa Daleho dokázali nórski muži zvíťaziť v sobotňajšej štafete na MS v Pokljuke. Výborne rozbehol štafetu Sturla Lægreid, ktorý pre Tarjeiho Bø vybudoval pohodlný vyše 20 sekundový náskok. Nóri sa líderskej pozície nezriekli a držali ju až do konca. Veľkú zohratosť a oporu preukázal finišmen Vetle Christiansen, ktorý s prehľadom vybojoval pre Nórov druhé sezónne zlato v štafetách. Najlepším strelcom (0+1) aj najrýchlejším bežcom (15:52 min.) Nórska bol zas raz bezkonkurenčný Johannes Thingnes Bø.
Foto: Vetle Christiansen (Autor: Vianney Thibaut/IBU)
Sebastian Samuelsson vytiahol na striebornú priečku Švédov. Prví traja muži tápali a pohybovali sa okolo 6., 7. priečky. Samuelsson ich výborným behom a bezchybnou streľbou neuveriteľne vyšvihol až k medailovým priečkam. 

Rolu finišmena celkom dobre nezvládol Eduard Latypov, ktorý sa v silnej konkurencii takmer stratil a strelecký boj so Švédom neustál. Pre Rusko spoločne so Sajdom Karimullom Chalilim, Matvejom Jelisejevom a Antonom Loginovom zabezpečili bronz. 

Problémy Fillona Mailleta a Lessera

Sklamaní budú obhajcovia víťazstva z predošlého ročníka Francúzi. Na streľbe v stoji sa nezadarilo Quentinovi Fillonovi Mailletovi, keď musel s 92% streleckou bilanciou v stoji raz krúžiť. Zlatí muži z Antholzu tak skončili na štvrtej priečke. Na medailové ambície mali našliapnuté aj ukrajinskí muži. Zverenci Juraja Sanitru ukázali skvelú pripravenosť na šampionát, najmä Bogdan Tsymbal a Dmitro Pidrušnij. Obaja strieľali bez použitia náhradného náboja, výborný beh Artema Prymu znamenal boj o medaily pre Ukrajinu. Štvrtý úsek sa však bežecky nepodaril Antonovi Dudčenkovi a s elitou nemohol bojovať. Skúsený Francúz Émilien Jacquelin ho s rovnakou streľbou ľahko predbehol. 

Najhorší výsledok v tejto sezóne si zapisujú Nemci. Štafetu sa nepodarilo dobre zahájiť Erikovi Lesserovi, ktorý už predošlé preteky spomínal, že nemá čo hľadať v nemeckom A-tíme. Jeho slová sa potvrdili zlým bežeckým časom, keď od najrýchlejšieho Lægreida dostal iba v behu minútu. Lesser takmer nedošiel do cieľa. Po svojom úseku dokonca prezradil, že pred očami videl modré záblesky a v poslednom kole mal problémy aj s dýchaním. Jeho kolegovia Roman Rees, vicemajster z vytrvalostných pretekov Arnd Peiffer a Benedikt Doll už nedokázali stratu dohnať aj napriek skvelej streľbe v podobe jedného dobíjania. 

Sedemnásta priečka je dobrá

Slovenskí muži v zložení Michal Šíma, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko, Matej Baloga zaznamenali na MS 17. miesto. Aj napriek najhoršiemu sezónnemu miestu je to pozitívne umiestnenie aspoň z dôvodu boja v Pohári národov, v ktorom sme dnes porazili najbližších súperov a na dohľad máme 16. Belgičanov.

Medailová bilancia na MS po štafetách 

  1. nor Nórsko (6-1-3) 🥇🥇
  2. fra Francúzsko (2-2-2)
  3. swe Švédsko (1-3-2)🥈
  4. cze Česká republika (1-0-0)
  5. aut Rakúsko (0-2-0)
  6. ger Nemecko (0-2-0)🥈
  7. blr Bielorusko (0-0-1)
  8. rus Rusko (RBU) (0-0-1)🥉
  9. ukr Ukrajina (0-0-1)🥉

Výsledkový servis

Zajtra je posledný deň šampionátu v Pokljuke, ktorý uzavrú hromadné štarty o 12:30 a 15:15.

Foto: Marte Olsbuová Røiselandová (Autor: Vianney Thibaut/IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára